Magyar magázó
English

Naprakész ügyvédi segítség Debrecenben!
/cégalapítás, ingatlan adásvétel, munkajog, családjog, perbeli jogi képviselet/


Hogyan kaphatja vissza jogellenesen megszüntetett munkahelyét?

 

Irodánk vállalja: 

     -          Jogellenes munkaviszony megszüntetése esetén a munkavállaló teljeskörû peres és peren   kívüli jogi képviseletét. 

     -         Munkáltatói képviseletet. 

     -         Munkaszerződések, kollektív szerződések, szabályzatok készítését. 

     -         Munkaviszony megszüntetéséhez szükséges okiratok elkészítését.

  

A MUNKAVISZONY MEGSZÜNTETÉSE

A munkaviszony megszüntetése egyáltalán nem egyszerû kivéve, ha a munkavállaló azzá teszi (pl. úgy, hogy belemegy egy számára korántsem biztos, hogy előnyös közös megegyezésbe).

Bizonyára Ön is hallott már olyan esetről, amikor a munkáltató választás elé állította munkavállalóját, mely szerint vagy aláírja a közös megegyezéssel történő munkaviszonyt megszüntető megállapodást, vagy felmondanak neki.

Mi a teendő a fenti esetben, illetve mit kell tudni a munkaviszony jogellenes megszüntetéséről?

Határozatlan időre létrejött munkaviszony munkáltató általi megszüntetésének 3 esete van.

  1. rendes felmondás
  2. rendkívüli felmondás
  3. közös megegyezés

Az alapvető különbség a fenti esetek között az indoklási kötelezettség, mely szerint a rendes, vagy a rendkívüli felmondást a munkáltatónak indokolnia kell, míg közös megegyezés esetén indoklási kötelezettség értelemszerûen nincs.

Tehát abban az esetben, ha a munkavállaló a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésre vonatkozó ajánlatot annak ellenére elfogadja, hogy azt sérelmesnek tartja, utólag igen csekély lehetősége marad a bíróság előtti megtámadására.

Fontos tudni, hogy a munkáltatói  felmondást minden esetben írásba kell foglalni és annak indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tûnnie.

A felmondás indoklásában azokat a konkrét tényeket, körülményeket, okokat kell megjelölni, amelyre a munkáltató a felmondást alapította.

A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató mûködésével összefüggő ok lehet.

Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerûségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

A munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

Abban az esetben tehát, ha az Ön munkaviszonyát nem a fentieknek megfelelően szüntették meg az illetékes munkaügyi bírósághoz fordulhat. Amennyiben a bíróság megállapítja a jogellenes munkaviszony megszüntetést a munkavállalót eredeti munkakörébe kell visszahelyezni, illetve, ha ezt nem kívánja kártérítésre tarthat igényt.

Irodánk vállalja Munkaviszonnyal kapcsolatos problémák, hatékony és gyors megoldását, mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalon.

 

 

Dr. TIHANYI ÜGYVÉDI IRODA

4029 Debrecen, Busi u. 2.

Tel.: 06-70-234-6374

e-mail: Ez az e-mail cm vdett a spamkeresktl, engedlyezni kell a Javascript hasznlatt a megtekintshez.

 

 

 

 

Munkadíjainkról kérjen
árajánlatot!

     
  • Okleen sponges